Steun ons en help Nederland vooruit

Programma

KIJK TERUG: LIVE STREAM VIA YOU TUBE (PLENAIRE ZAAL-GRONINGEN)

Het Noordelijke Congres 2020 is online en biedt alle mogelijkheden voor interactie met onze sprekers. Het ‘plenaire’ programma wordt live gestreamed vanuit de Groningen Zaal in de Biotoop (Haren). De overige lezingen, workshops en interactieve sessies plaats in aparte Zoom-sessies. De links naar de Zoom-sessies komen t.z.t. op deze pagina bij het programma van de desbetreffende zaal. Benieuwd naar onze bevestigde sprekers? Lees meer hier.

Hou de website en sociale media in de gaten voor actuele informatie.

 

10:00 – 15:30 uur

Opening door het Landelijk Bestuur en de Regiobesturen  10:00-10:15 uur

Boer, Burger en Biodiversiteit  10:15-11:00 uur

 • Tjeerd de Groot, lid van de Tweede Kamer, in gesprek met Jan Bloemerts van LTO-Noord over de landbouwtransitie en biodiversiteit.

Te weinig gezondheid, te veel zorg  11:15-11:45 uur

 • Peter van der Voort, Senator, in gesprek met Vera Bergkamp, lid van de Tweede Kamer, over het nieuwe zorgverhaal van D66 over de paradox ongezonde levensstijl en groeiend aantal behandelingen.

Progressie door Samenwerking  12:00-12:30 uur

 • Senatoren Petra Stienen en Henk Pijlman in gesprek met Jonge Democraten Alexander van der Berg, Abel Hartman en Jan Willem het Lam.

Ik maak me drug  12:45-13:15 uur

 • Vera Bergkamp, lid van de Tweede Kamer, Fleur Woudstra, secretaris Stichting Drugs Beleid, in gesprek met Jos Oude Bos, Beleidsmedewerker Verslavingszorg Noord Nederland over de vraag verbieden of reguleren.

Energietransitie; noodzaak, maar hoe dan?  13:30-14:00 uur

 • Geert Kamminga, fractievoorzitter D66 Provincie Groningen, in gesprek met Matthijs Sienot, lid van de Tweede Kamer, over RES Regionale Energie Strategie en Klimaatagenda

Corona & Preventie  14:15-14:45 uur

 • Antje Diertens, lid van de Tweede Kamer, in gesprek met Peter van der Voort, Hoofd Intensive Care UMCG en Senator.

Q&A D66 politici  14:45-15:30 uur

 • Miriam van Dijk daagt Antje Diertens, Henk Pijlman, Petra Stienen en Fleur Gräper uit om hun mening te geven op de belangrijkste vraagstukken die van het Noordelijk congres zijn besproken en vragen van congresdeelnemers.

Afsluiting  15:30-15:45 uur

 • Fleur Gräper, Gedeputeerde Provincie Groningen, sluit ons online congres af.

ZOOM ZAAL – FRYSLAN

 

11:00 – 15:00 uur (ZOOM links volgen op zaterdag 3 oktober)

Natjes & Droogjes  11:15-12:00 uur

 • Als een ding de afgelopen jaren heel voelbaar is geworden, dan is het wel de verandering van het klimaat. Het wordt warmer, droger en veel vaker valt in korte tijd heel veel regen. Dat leidt tot problemen, waarvan we weten dat er niet één simpele oplossing voor is. Verder weten we ook dat we het samen moeten aanpakken. Wat daarbij komt kijken kunt u bespreken met waterschapbestuurders van het Wetterskip, Hunze en Aa’s en de Drents Overijsselse Delta. Interactieve sessie met waterschapbestuurders Tieneke Clevering, Marion Wichard en Inge Eshuis.

Sociaal-liberalisme  12:15-13:00 uur
12:15 – DE ZOOM_SESSIE ZAAL FRYSLAN:’VAN MIERLO STICHTING’ GAAT NIET, DE SPREKER IS VERHINDERD

 • Hoe staat het Sociaal-liberalisme er voor? De Van Mierlo Stichting gaat in gesprek.

Diversiteit komt niet vanzelf!  13:15-14:00 uur

 • Verzorgd door het Els Borst Netwerk met Floor Rink, Hoogleraar Rijksuniversiteit, en Laura de Vries, Wetenschappelijk medewerker Van Mierlo Stichting.

Armoede & schulden, van symptoombestrijding naar een vaccin!  14:15-15:00 uur

 • Tijdens de sessie proberen we een korte analyse te maken van dit ogenschijnlijk ingewikkelde probleem en willen we proberen in gesprek te komen met de leden om dit veelkoppige monster weer één gezicht te geven. Een sociaal-liberaal gezicht natuurlijk. Taco Schaafsma, Ontwikkelmanager Schuldhulpverlening Gemeente Groningen, en Henk Pragt, Lid Provinciale Staten Drenthe.

ZOOM ZAAL – DRENTHE 

 

11:00 – 15:00 uur (ZOOM links volgen op zaterdag 3 oktober)

Het Noorden in Europa  11:15-12:00 uur

 • Ga in gesprek met Tweede Kamerleden Achraf Bouali en Jan Paternotte over Europese samenwerking en het hoger onderwijs.

De coronacrisis: Wat kan of moet je (niet) doen?  12:15-13:00 uur

 • Na een inleiding van Philip Wagner, ICUC hoogleraar Global Economy & Governance, gaat Pepijn Vemer, wethouder gemeente Tynaarlo, in gesprek over (on)mogelijkheden regionaal bestuur en Corona.

Krimp & Groei  13:15-14:00 uur

 • Interactieve sessie met Govert Geldof, Fractievoorzitter SAM gemeente Waadhoeke, en René van der Most, Projectleider Jeugd, Preventie en Public Health Zorg Innovatie Forum. Lees hier de krant die bij deze sessie hoort.

Telt iedere stem wel mee……  14:15-15:00 uur

 • Over uit- en insluiting, de macht van de macht, ranking, groepsdenken en het goede gesprek (met uitgangspunten Deep Democracy). Met een voorwoord van Sigrid Kaag (minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, lijsttrekker D66). Bijdrage van Els Kardol (organisatie-antropoloog, fractievoorzitter D66 Tynaarlo) en Heleen van Bruggen (organisatie-psycholoog, lid D66 TCNN en ambassadeur EBN)

ZOOM ZAAL – NORTH STREAM 3 – SESSIES VIA ZOOM en MS Teams

 

Amendementen schrijven met Arjan  11:00-12:15 uur & 12:45-14:00 uur

 • Ivm interactie besloten sessies via MS Teams
 • Wil jij meedenken over het verkiezingsprogramma ‘Een nieuw begin’? Doe dan mee aan één of beide sessies “Amendementen schrijven met Arjan”. Maximaal aantal deelnemers per sessie is 20. Meedoen? Meld je dan vóór donderdag 1 oktober 19:00 uur aan middels een bericht aan noordelijkcongresd66@gmail.com. Geef daarin ook aan over welke hoofdstukken jij graag wilt praten. Het verkiezingsprogramma van D66 vind je op https://d66.nl/verkiezingsprogramma/

Lunch met Wietske Veltman van het Landelijk Bestuur  12:15-12:45 uur

 • Inspireer het landelijk bestuur. Denk mee over nieuw programma talent & opleiding en hoe iedereen zich thuis kan voelen binnen D66.
 • Wietske Veltman is algemeen bestuurslid Landelijk Bestuur, portefeuille vereniging & opleiding

Spreekuur Talentcommissie Noord Nederland  14:15-14:45 uur

 • Vraag de leden van de Talentencommissie over de mogelijkheden om actief te worden binnen het bestuurlijke en politieke functies. Interactieve sessie onder leiding van voorzitter Maurice Hoogeveen.

Laatst gewijzigd op 5 oktober 2020