Steun ons en help Nederland vooruit

Tieneke Clevering

Fractievoorzitter Water Natuurlijk Fryslân

Tieneke Clevering (1993) is sinds maart 2015 algemeen bestuurslid bij Wetterskip Fryslân. Ze woont in Warten.

Het waterschap heeft net als een gemeente of provincie een raad met vertegenwoordigers. Tweederde is gekozen een derde geborgd. Tieneke kreeg bij de waterschapsverkiezingen van 2019 meer stemmen dan er ooit in Fryslân op waterschapbestuurder zijn uitgebracht. “Dit geeft erg veel energie. Ik zit nu wel in de oppositie en dat geeft minder voldoening dan in de coalitie. Maar deze stemmen zorgen ervoor dat ik mij voor de volle 100 procent voor groen waterbeheer in Fryslân inzet”.

Water Natuurlijk Fryslân is ooit opgericht door allerlei clubs die vinden dat het waterschapsbestuur niet politiek hoeft te zijn maar dat het vooral over water moet gaan. “Water Natuurlijk heeft mensen met verschillende politieke achtergronden en ook mensen die niet lid zijn van een politieke partij in haar ledenbestand. Dat is heel verfrissend.” D66 en GroenLinks zijn samen met bijvoorbeeld natuurmonumenten één van de oprichters van Water Natuurlijk. Jan Terlouw is de ambassadeur. “Water is niet links of rechts, net als D66 eigenlijk”.

Naast waterschapsbestuurder is Tieneke werkzaam bij de provincie Fryslân als projectleider, geeft ze cursussen voor ProDemos en is ze mem. Haar droombeeld voor waterbeheer in Fryslân is dat wordt uitgegaan van het natuurlijk watersysteem en dat we daarna kijken naar de functie van een gebied. “Dat is by far het duurzaamst. We doen dat nu precies andersom.”